Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2009 20:12 - За Червена Вода
Автор: mrazekoff Категория: Регионални   
Прочетен: 14044 Коментари: 33 Гласове:
7

Последна промяна: 22.07.2009 22:39



Случайно да сте чули, че има село с такова име?
 Червена Вода, не, не е вино просто така се казва и се намира на 15 километра от Русе за който вероятно сте чували. Че,  това село в миналото е било много известно, като дори в един период на време е било и Епархийски център на Червенската епархия, имало е и 7 църкви и хан и часовникова кула, силно развита търговия стигаща чак до Дубровник. През него са минавали много пътешественици и са го описвали в пътеписите си, а също така и знатни особи от Западна Европа,  Патриарси от Йерусалим също са идвали по тези места. Тук е и гроба на сина на Унгарски национален герой Йозеф Ракоци. Тук е осветено знамето на Червеноводската чета -  ушито от Петрана Обретенова и по-късно станало знаме на четата на Христо Ботев. От тук е и един много известен поет и драматург - Стефан Цанев.
      Всичко това е минало, което е застинало и остава само да си припомняме от време на време за него. Настоящето е сиво и безинтересно, както на всяко едно малко селце. Няма дори и училище вече , едва мъждука детската градина, много далече спомен са трите училища които са били тук - старото, новото и земеделското училище. Населено място без училище е като изоставено гнездо - лесно се разпилява. За съжаление такава е действителността и едва ли скоро ще настъпи време за някакъв подем, икономически, културен, демографски или какъвто и да е друг. 
Дано не съм прав - все пак Червена Вода е била разрушавана из основи, опожарявана и изселвана доколкото знам три пъти , така , че имаме опит в катаклизмите и възражданията, дано скоро да настъпи по-скорошно възраждане. Зависи от Нас!!!!


Тагове:   ТРИ,   едно,


Гласувай:
7



1. an200 - Мисля,че близостта до Русе
05.05.2009 18:24
е много важна!)Казват,че доста известни русенци са си купили къщи там...
цитирай
2. mrazekoff - Да, така е ...
06.05.2009 10:53
доста русенци имат къщи тук, близостта до града - 15 минути с кола, че и по-малко и в съчетание с тишината /относително понятие/ ги привлича. А сега е сезон на славеите чиито песни са от ранни зори до късните часове.
цитирай
3. an200 - Ах,
06.05.2009 18:26
защо нямам повече пари?!)))Ама пуснах фиш от тотото.Има надежда!))
цитирай
4. mrazekoff - Успех за
06.05.2009 19:38
печалбата от тотото, а от мен избирането на подходящата къща , защото не всички места са така приятни както ги описах в предния си коментар
цитирай
5. zaw12929 - Нашето село е изключително! Като ...
07.05.2009 22:23
Нашето село е изключително! Като него друго няма. То води началото си от 1840 година, когато върху развалините на древния град, изпепелен август 1811 гоина се заселват балканджии. И над изпепелените 7 църкви и джамии селото бързо се разраства. Тук живечт упорити, корави българи. И в същото време общителни, задружни, приветливи и услужливи. Обработват земята в селото и полето, Редуват се ниви, пасища, горички, В този начупен терен водата блика и прави дворовете плодородни градини,
Младите са на работа в града или в градовете на света.Всеки ден през Червена вода минават 32 автобуса кум Русе и толкова от Русе за съседните селища. Всеки вторник има пазар . Има добре заредени магазини. В почивните дни улиците са задръстени с коли на собствениците и... на техните пораснали деца и внуци
Село Червена вода е родното място на писателя СТЕФАН ЦАНЕВ
в СЕЛОТО ИМА ДВЕ ОБЕМИСТИ СГРАДИ НА УЧИЛИЩА, НО НЯМА ДОСТАТЪЧНО ДЕЦА И ОТ ТАЗИ УЧЕБНА ГОДИНА УЧАТ В рУСЕ
Напоследък се заселват млади семейства и се появяват мами с колички и... бебета
цитирай
6. анонимен - Здравейте, на групата русенци! Събрахме се отново дет` се вика!!!
07.05.2009 22:27
Приятели, моето село е не по-малко красиво! Обичам си го!
цитирай
7. zaw12929 - Мисля си за всички села, за упори...
07.05.2009 22:40
Мисля си за всички села, за упоритостта на селяните. За днешния глупав нихилизъм на интелигенцията, която не просто загърби народа си- избяга от държавата за да и бъде по богато в чужбина, а не тук, да даде кръв и пор, за да уредим държавата си , А останалите тук само негативизъм и зли прокоби вещаят, А народа ни е мъдър ще посоча само ръста на нашето село Червена вода.

Година 1890 1902 1905 1931 1934 1937 2005
Жители 1774 2274 2399 2969 3092 3221 1700

Не съм в течение на законите, приемани, по време на монархията, Зная че като образвц за новите закони на Царство България служат европейските и преди всичко, тези на Германия, която, като най нова европейска сила има и най модерна уредба като изключим ЗЗД( закона за защита на държавата у нас, за други закони трябва да се знае. Да се ползва и българския опит за преодоляване криза, каквато днес са пустеещите земи. Царуването на Борис започва с националната катастрофа от I-ТА Световна война, Потоци от българи бежанци напускат земите дадени на съседни страни Пустеещи,земи,глад Безработица, стагнация. Сираци от войните. Партии, боричкащи се за власт. Царят предприема мероприятия в подкрепа на сираци, вдовици, бежанци, млади семейства, Получават безплатно дворно място до 4 дк във всяко населено место,където има земя за оземляване.Всеки от горепосочените видове получават по5декара
Така родителите ми получават 15 декара, защото майка ми е бежанка, баща ми сирак от войната и са младоженци.
В по тежки времена не избягаха в чужбина децата ни, а преобразиха България. И всичко се дължи на назионалния ентусиазъм тогава, разпалван от даскалите и на нихилизма днес- подклаждан от... медиите Те унищожават всичко свястно оли го прогонват от страната. Защото те са добре и не сакат добро никому, нито дори на родината си!
Пишете и иаака, че да подсказвате на хората доброто. Червена вода е едно прекрасно място за живеене с бърз достъп до Русе. Елате тук и се радвайте на България на красотата и щедростта на земята, на селото с 11 чешми- заслужено си носи име на вода!
цитирай
8. mrazekoff - Ако не беше
07.05.2009 23:04
опожарено Червена Вода преди 198 години сега щеше да бъде втория по големина град в Русенска област. Ето и примери за това:
1.И Червена Вода и Бяла по това време са били големи села, но преди 198 години Червена Вода е разрушена и часовниковата и кула също. В Бяла часовниковата кула е построена в 1872 година /60 години след като е радрушена нашата/.
2.В 1891 година Бяла е обявена за град , а Червена вода е със статут на селище от градски тип един век преди това.
3.Близостта на Русе е от решаващо значение.
4.Червена Вода е бившо седалище на Епархия със 7 църкви.
цитирай
9. an200 - Че поканете ни
10.05.2009 10:08
във ваше село!))Нямате ли празник скоро?
цитирай
10. mrazekoff - Да, съборът е на
10.05.2009 14:10
Св.Дух около 15 юни.
цитирай
11. oligarh - хараресами много но аз имам един ...
21.05.2009 17:43
хараресами много но аз имам един дефект падам си по фотографията,и затова ако ми позволиш ще ти кажа че снимковия материял ми липсва,
цитирай
12. mrazekoff - Следващият материал
21.05.2009 18:37
ще бъде придружен със снимки, въпреки, че не са нещо интересно.
цитирай
13. анонимен - не на песимизма
04.10.2009 09:15
Прочетох всичките Ви постинги и вече реших да Ви попитам
1. защо смятяте,че камъка не усеща мрачните чувства,
2.защо мислите,че на цветята им е нужно само слънце и вода, а не любов и грижа
Питам Ви, защото самотата си за чужд грях, ,унифицирахте се с отшелника- творец от планината.
Не мислите ли, че ако и Вие сте поредният скрил от проблемите на живота, въпреки силите си, светът скоро ще бъде наказан за пасивността си.
Преди възникването на човека е било по- просто- оцелявали са тези, които природата е допускала, но пак е имало борба за оцеляване между видовете!!!
Не отбягвайте лошите представители на хомо сапиенс, а търсете между тях добрите. Добрите не "черпете" веднага с вишните на душата си...............
цитирай
14. mrazekoff - До Анонимен:
05.10.2009 20:42
Аз съм обикновен човечец..... Пиша това , което чувствам.
Навярно има логика във Вашита въпроси, но аз действам малко по Станиславски (Магическото "Ако" и "Предлаганите обстоятелства")
Чувствата ми са тук и сега...
Разказите, които са писани са плод на художествената измислица.
Що се отнася до "пасивността" и отдръпването..... Не смятам да парадирам сред хората и да крещя, за да ги надвикам , да се правя на по "велик" от тях , защото досега в която област се насоча, все излизат едни "капацитети", които ми доказват своята компетентност и аз заставам встрани за да не преча на тяхното "величие"
Учили са ме да съм скромен.
- Вярно е , че съм губил досега, но в противен случай също нямаше да спечеля , кой знае колко....
Истината е в последните Ви думи
- Наистина отбягвам лошите представители на Хомо Сапиенс - при все, че започвам деня с думите:
- "Желая Мир и Любов на Всички и Навсякъде - Амин"
Навярно имам много грешки според всички Вас, но това съм си аз....
Предпочитам добрите мисли и пожелания, отколкото да се боря напразно,...... и да изглеждам като Дон Кихот в очите на хората...
цитирай
15. анонимен - моето село
31.05.2010 12:52
това е моето село,там имам баба и дядо.Жалко,че вече съм голяма и рядко имам възможност да си идвам.Това е едно страхотно местенце из Дунавската равнина,перла в Русенския регион.Тук са минали моите детски години,толкова спомени,все мили.Силно се надявам селото да живне по-вече,чух,че са закрили училището.Хората там са невероятни,а и Червена вода винаги си е била примамливо за мен местенце.Здраве и успех на хората,които все оцеляват в този край!
цитирай
16. mrazekoff - До анонимен:
31.05.2010 17:03
Хубаво е, когато човек си спомня за родните места и говори за тях с добри думи.Постарах се в този, първи за мене постинг да напиша най-напред за родното си село. Благодаря ти, че посети моя блог и изказа едно толкова ласкаво мнение за Червена Вода. Ще се радвам, ако имаш възможност в коментар да споделиш нещо повече за селото или да разкриеш личността си.
Можеби ще открием още много интересни минали събития останали назад във времето.
С огромно уважение:
Стефан Тодоров Мръзеков - с. Червена Вода
цитирай
17. анонимен - Чували ли сте за Червена вода?
14.06.2010 13:54
Стефане, идеализираш ! Село като село ! А хората са капризни, злонамерени и доносници ! Но на кого ли му пука !
Истината е, че щасливите хора имат в детството си едно село ! Аз също ! Моето село е далеч по-хубаво от твоето, а хората са чудесни хора ! В резюме - хайде да си спомним песента на Васил Найденов за "дядовата къща" !
цитирай
18. mrazekoff - До Анонимен (13.54):
14.06.2010 18:05
Това беше моя първи постинг и аз трябваше да започна с нещо положително.
Що се отнася до мнението ти, че хората в селото са капризни, злонамерени и доносници, да наистина съм съгласен с това мнение, но това не се отнася до абсолютно всички. Мога да напиша много неща в този аспект, но това едва ли ще промени нещо.
Хората тук за доста ограничени като интелект и с огромно самочувствие за всичко.
Преди време един приятел, имащ къща тук, след като отишъл в кръчмата и чул разговорите на местните каза, че те имат самочувствие, че могат да направят дори и ракета.
Истината е, че по този начин се избиват комплекси.
За отрицателните черти мога да направя цял специален постинг, но какво ще спечеля, след като никой няма да го прочете, но и дори някой да го прочете няма да се променят нещат.
Що се отнася до втората част от коментара ти - за твоето село.....
Може и да е е по-красиво, може и хората там да са по-добри. Няма да се изненадам от този факт, особено, ако селото ти е в планина, защото балканджиите са много по-човечни от тези израсли в равнината. И, нещо друго, след като съм обиколил на много места в България съм се убедил окончателно, че хората в Южна България са в пъти по-топли от тези в Северна България.
Наистина има изключения, но като цяло, това си е така.
цитирай
19. анонимен - Ot Batak sam, 4i4o, znae6 li Batak ...... - razbirai 4erv.voda
20.06.2010 12:09
izviniavai,Stefane,biah mnogo kraina, 4ervena voda ima slavno minalo, horata sa mnogo umni,relefa napomnia za planinski - hubavite ne6ta sa sa6testveni, a za drugoto da ne mislim ! A moeto selo e v predbalkana i ako ima rai na zemiata - to toi e tam !!!!!!
A ti si bil mnogo romanti4en i santimentalen, na prav rogled ne li4i !
Lelia Sofka
цитирай
20. анонимен - присаден на слива
02.08.2010 00:02
няколко мандата са ви крадливи кметовете и затова сте на това положение.
цитирай
21. mrazekoff - До анонимен:
02.08.2010 17:24
То за крадливите кметове и другите покрай тях не е само проблем на Червена Вода, ами на всички (или почти всички) населени места в България.
Това, обаче е дълъг разговор.
Благодаря ти, че се отби в моя блог.
Желая ти хубави летни дни!!!
цитирай
22. анонимен - присаден на слива
14.08.2010 00:46
Стефко, предния който живее на твоята улица, раздаваше олио, сирене и листи за баница, горкия децата му заревали. Последната оправя бакиите от предните два мандата, заштото яко ште замирише, нали е била секретар. Трябва да има повече такива като теб, червеноводчани да знаят какво минало са имали и да не са такива телета пред заколение. Благодаря ти за хубавите летни дни и продължавай в същия дух на просветление.
цитирай
23. mrazekoff - До: анонимен - присаден на слива
14.08.2010 18:02
Аз съм далеч от действията на управниците на моето село. Не съм се интересувал от процесите, които са протичали през различните години. Немога да съдя никого, след като не съм запознат с никоя далавера. Обичта ми към Червена Вода ме накара да пиша нещичко за историята, така, както аз я знам.
Има още много тъмни петна в исторически план. Искам да кажа, че ние тук (в Червена Вода) сме загърбили красотата и естетиката. Всичко, което сме направили сме го сторили без капка грижа за това как изглежда, за да могат след време хората да кажат:
- Ето това красиво нещо.... е направено от...
Факта, че най-красивата сграда в селото е построена в селото през далечната 1896 година от майстор Цанко Иванов от село Боженци - Тревненско показва че вече 114 години никой не е направил нищо значимо в селото.
(Става въпрос за камбанарията на църквата).
Имах много идеи за това как може да се направят някои неща в селото за подобряване на видът му, но никой няма да тръгне да работи за осъществяването им.
(Става въпрос за параклис и др. неща).
Бях изложил някои мои идеи пред някои властимащи, но гласът ми остана във въздуха, защото в това не се видя никаква далавера.
Това сме си!!!!!
Аз оставам с някаква мижава надежда, която с времето угасва, а животът от комерсиален става все по-груб и безскрупулен.
Благодаря ти за коментара, ако желаеш ми се обади, за да ти покажа още от моите идеи.
Желая ти много Здраве и Успехи!!!!!
цитирай
24. анонимен - присаден на слива
17.08.2010 01:18
Стефко, не ми се сърди, не може да сме далеч от действията на управниците в селото, които вземаха и дървата от храма, които водиха онзи 150 килограмов отец в Унгария не знам на какви разноски, слава Богу че го махнаха с триста зора. Трябва да се питат сегашните управници и онзи прокуден отец, как с 5 200 лева се пренаредиха циглите на половината покрив на храма. За тези пари, можеше да се купят нови цигли и да се направи целия покрив. Този храм няма ли църковни ниви и приходи от тях, та да се похарчат за празника на храма който идва. Стига сме имали управници на определени фамилии в селото, от години и безбожници, дано храма ни сплоти малко. Радвам се че си един от истинските червеноводчани, който не е загубил дух и вяра. Успехи.
цитирай
25. mrazekoff - До: анонимен - присаден на слива
17.08.2010 20:43
Като стана дума за църквата....
Преди два - три дни минах от там и видях, че някой изрязал дърветата - едната ябълка до вратата вътре и като се отворила една поляна.....
Изглежда тази злочеста сграда има да търпи още много издевателства - много по-големи от предишното й разрушаване.
Сега са решили да я "оправят" като й направят притвора с пластмасома дограма?!!!!
Само ще кажа, че това е най-голямата глупост, която може да роди човешкият ум.
Мога да говоря много на тази тема , защото съм запознат със строителството в църкви и манастири - интериори и екстериори, но с хора от Червена Вода на такава тема неможе да се говори, защото те са "компетентни" по всичко.
Няма да казвам моите преживявания при работа на различни обществени места в селото.
Изглежда, че максимата - Да оправим наш човек за поръчка е принудило църковното настоятелство да избере да прави пласмасовата дограма, при положение, че има далеч по крещяща нужда от укрепване на основната конструкция на църковната сграда.
Мога много да пиша на тази тема, но едва ли ще има ефект.
Остана едната горчивина, когато видях отрязаните дървета и работата на аматьори, предполагам на самодейни начала.
Моето мнение е, че когато се прокара една идея за нещо то е
НЕОБХОДИМО ПЪРВО ДА СЕ ОБЪРНЕМ КЪМ ДОБЪР И КОМПЕТЕНТЕН СПЕЦИАЛИСТ, А АКО МОЖЕ И ДВАМА ИЛИ ПОВЕЧЕ И ЧАК ТОГАВА ДА ПРАВИМ НЕЩО.....
В общи линии това е, което ме вълнуваше, но аз съм никой, за да реша тези проблеми. Аз мога само да се възмущавам и да споделям това, онова, но явно без да има ефект от това.
Защото както са казали хората :
"Кучетата си лаят, а кервана си върви"
Успехи и здраве ти желая!!!!
цитирай
26. анонимен - присаден на слива
20.08.2010 00:47
Скъпи съселяни дайте и вашето мнение. Те че дърветата се поорязаха от хора на ИНТЕЛИГЕНЦЯТА в селото, долу горе е добре ама като лъсна тая поляна, дето казваш и тая вирната тоалетна на 90 градуса, добре че я събориха и като видим и снимките които са качени в интернет за храма, на какво ниво е и ни става ясно колко са вярващти червеноводчани. За дограмата, не мога да споря, не съм в час, ти като си запознат говори с настоятелството и дай идеи, разбрах че са нови. Карай в същия дух, пък може и да спре кервана и кучетата да не лаят, малко трудно но трябва да сме оптимисти. Успехи и напред.
























































цитирай
27. mrazekoff - До анонимен - присаден на слива
20.08.2010 15:05
За църквата:
Точно затова става въпрос.
Говори с мен един член от настоятелството, за да ме пита дали неможе да се реставрира една каменна плоча на източната част на притвора на църквата. От там разбрах, как щели да поръчват и да слагат ПВС дограма и ми стана много неприятно.
Просто са намерили човек да изпълни поръчката (може и да е "наш" човек).
Казах му , че първо трябва да се оправи каменната фасада - боядисана от неуки хора в светлозелен цвят, да се оправят другите груби неща и след това да се правят дограми и то не пластмасови, а или витраж - метални, (които са най-подходящи за камъка) , или в краен случай дървени.
Като технологичен процес при строителството първо се правят грубите детайли и след това се върви към по нежните изпълнения. Тъй като дограмата спада към допълнителните дейности, то следва да се направи по-назад, след изчистването на фасадата.
Надявам се, че като опре работата до изпълнението ще има компетентен специалист при строителите, за да съблюдава този ред.
Надявам се да ме потърси някой за съвет в момент, когато мога да бъда полезен.
Благодаря ти, за коментарите, които си написал в постинга ми.
Моето мнение е, че няма да има някакъв ефект от молбата ти за мнение и идеи от съселяните ни.
Просто всички са индивидуалисти и критикари, но слаби в действията и почти ......с две леви ръце.....
Дано не съм прав....
Приятни почивни дни ти желая!!!!
цитирай
28. анонимен - Антон Антонов
25.08.2010 23:11
Като нов член на настоятелството, на храма, направих справка в МИТРОПОЛИЯТА и установих че по дарителската сметка има 399 лева. Парите от рента 2009 година, в размер на 800 лева, са вземати от отец Илчо и по думите на касиера на МИТРОПОЛИЯТА са вложени в храма, но на мен лично не ми се вярва. По църковната сметка има 84 лева, толкова са отчели пред Господ старите отец и настоятелство. Ако се постегнем и не се делим на фамилии в селото, както пише по горе и държим сметка, може и да постегнем храма.



цитирай
29. mrazekoff - До анонимен - Антон Антонов:
26.08.2010 01:06
Аз съм далеч от тези разправии за пари и ренти. Далеч съм и от организационните дейности около храма. Решения, които се вземат от настоятелството изобщо не ги знам, но знам, че когато се реши да се прави нещо ПЪРВОТО И НАЙ-ВАЖНОТО НЕЩО Е НАЛИЧИЕТО НА СПЕЦИАЛИСТ И СЛЕД ТОВА ПЛАН НА ДЕЙСТВИЕ.
Казмам това поради факта, че някой е решил да слага ПВЦ дограма на място, което не е подходящо и като технологичен процес едно такова поставяне на такава дограма е след като се завършат работите по фасадата, която е много.
Казвам го като специалист, който разбира от камък и от конструкции.
Казвам го като човек, който е присъствал на техническо заснимане на обекта - църква св. "Архангел Михаил" в село Червена вода.
Казвам го, като човек който е запознат с проблемите на обекта, технологията на решаването им, приблизителната цена на работата.
И, последно, казвам го като страничен човек, който не е потърсен досега от никой за някаква консултация.
Що се отнася до деленето на фамилии - незнам нищо, защото моята фамилия изобщо не е намесена в това делене.
И, съвсем последно мисля, че работата по църквата не е от типа "Направи си сам", или упражняване на някакъв вид дейност.
Специалисти и план за действие - това е решението.
Благодаря, за коментара, хубави летни дни ви желая!!!!
цитирай
30. анонимен - присаден на слива
12.09.2010 23:18
Стефко има напредък, щом и комунистите заедно с КМЕТИЦАТА в седмия ден от седмицта почистват храма, много са грешни, сигурно и ГОСПОД се кръсти и не вярва на очите си. Ама как да вярва, като Свиленка и предния Васко са къпани в една вода от отеца Илчо, който служи в ромския храм в с.Иваново, който не е канонизиран. Стефко, мирише ми на политика в този храм, може и да не съм прав, но ако не финансово, то поне с кметски мандат ште се облажи някой на гърба на заблудените червеноводчани. Бъди жив и здрав и напред в това което си започнал.
цитирай
31. mrazekoff - До анонимен - присаден на слива:
13.09.2010 07:09
Аз и предния път казах,че съм далеч от това, което се прави като политика в селото. Далеч съм и от борбите за власт и места в някаква администрация.
Моята единствена цел е да направя нещо за Червена вода. Направил съм някои неща, предстои да направя (Ако е рекъл Господ) и други.
Имам идея за още интересни изпълнения, но лошото е, че хората - хората се промениха. Изгуби се този дух, който е имало преди много години. Всеки сега се е затворил в себе си.
Преди три дни хвърлих едно око на историята, която е написал доктор Михо Михов за родовете в селото и направих една съпоставка с положението което е сега.
Жалка работа!!!!
От тук са излезли велики хора, а сега сме останали жалки призраци!:(((
Отново потарям - НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАМ ОТ ПОЛИТИКА И НЯКАКВИ ДОМОГВАНИЯ - МОЯТА ЕДИНСТВЕНА ЦЕЛ Е - СЕЛОТО И ЖЕЛАНИЕТО МИ ДА НАПРАВЯ НЕЩО ЗА ТОВА СЕЛО.
НАРЕД С ВЕЛИКИТЕ МАЙСТОРИ АРХИТЕКТОН ДИМИТЪР СЕРГЮВ ОТ ГР.ТРЯВНА (ПОСТРОИЛ ЧЕРКВАТА СВ. АРХАНГЕР МИХАИЛ) И МАЙСТОР ЦАНКО ИВАНОВ ОТ СЕЛО БОЖЕНЦИ (НАПРАВИЛ КАМБАНАРИЯТА КЪМ ЧЕРКВАТА) И АЗ ДА НАПРАВЯ НЕЩО, КОЕТО ДА ОСТАНЕ В ИСТОРИЯТА НА ЧЕРВЕНА ВОДА.
Желая ти хубав ден!!!
цитирай
32. анонимен - Искам да живея в Червена вода
08.02.2011 23:39
Здравейте. От известно време аз и моето семейство сме влюбени в Червена вода. В момента живеем и работим в Русе, но правим сериозни планове за преместване. Беше ми интересно да прочета всички коментари до тук. Ще съм много благодарна на всеки, който би ми дал съвет като на бъдеща червеноводчанка. Разбрах, че училището не работи, а дали има функциониращо читалище? На какво ниво е медицинската служба? Как стои въпроса с безработицата - иска ми се като ще живеем в Червена вода, да започнем и работа там. Дали местните жители приемат лесно хора извън тяхната общност? Все такива въпроси, чиито отговори биха ме подготвили поне малко за тази радикална, но много желана и вълнуваща промяна.
цитирай
33. mrazekoff - До анонимен: Каквото и да кажа ще е мое субективно мнение....
09.02.2011 08:36
анонимен написа:
Здравейте. От известно време аз и моето семейство сме влюбени в Червена вода. В момента живеем и работим в Русе, но правим сериозни планове за преместване. Беше ми интересно да прочета всички коментари до тук. Ще съм много благодарна на всеки, който би ми дал съвет като на бъдеща червеноводчанка. Разбрах, че училището не работи, а дали има функциониращо читалище? На какво ниво е медицинската служба? Как стои въпроса с безработицата - иска ми се като ще живеем в Червена вода, да започнем и работа там. Дали местните жители приемат лесно хора извън тяхната общност? Все такива въпроси, чиито отговори биха ме подготвили поне малко за тази радикална, но много желана и вълнуваща промяна.


Както в живота съществуват хубави и лоши неща, така и при нас. По въпросите които задавате - има читалище, медицинската служба не ми е известно на какво ниво е. За безработицата също нищо немога да кажа. Имаше идея да се направи тази година фабрика за шиене на дрехи, но незнам на какво ниво е идеята.
Хубавото е, че селото е доста слънчево място, особено през зимата, при все, че се намира на 13 километра по въздуха от Русе.
Мисля, че си струва да дойдете и да живеете в Червена Вода, а за това как ще се впишете в общността на селото зависи единствено от вас.
Желая ви успехи.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: mrazekoff
Категория: Други
Прочетен: 1895894
Постинги: 134
Коментари: 3033
Гласове: 53051
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930